Wie is de Moor?

Wie is de moor?

We hebben allemaal vast wel eens een moorkop gegeten. En vroeger als kind zongen we het kinderliedje Moriaantje. Maar wie is eigenlijk die Moor en waar komt ie vandaan? In deze blog een stukje geschiedenis van meer dan duizend jaar geleden. Terug in de tijd van… de Moren.

Een machtig rijk

moren-spanjeDe Moren is de naam voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. Deze “Moros”, zoals ze zichzelf noemden, waren afkomstig van Arabische en Berberse stammen en vielen in het jaar 711 vanuit Marokko Spanje binnen. Ze regeerden meer dan 750 jaar het land. Het was één van de machtigste rijken ter wereld en beschikte over een enorme kennis over geneeskunde, wiskunde en astrologie.

“Een periode van ongekende welvaart en bloei van kunsten en wetenschappen. Al-Andalus, zoals het Moorse rijk heette, overschaduwde in de tiende eeuw alle andere culturele centra van Europa en zelfs die van Bagdad en Byzantium. De moslims, christenen en joden slaagden er gezamenlijk in een cultuur te scheppen, waarvan wij nog steeds de vruchten plukken.” (bron: In het spoor van de Moor, H. Alders).

 

Moren van nu

Vandaag de dag wordt het woord Moor nog wel gebruikt, maar in een andere context. In Noord-Afrika gebruikt men de term Moren om een etnische groep aan te duiden, die vooral in Mauritanië en in delen van Marokko, de Westelijke Sahara, Algerije, Niger en Mali woont. Deze Moren zijn een mengeling van Afrikanen, Arabieren en Berbers. Op de Filipijnen, een voormalig Spaanse kolonie, wordt de lokale moslim bevolking op de zuidelijke eilanden Moros genoemd, evenals de moslims van Arabische afkomst in Sri Lanka. In Spanje gebruikt men het woord Los Moros ook nog wel, maar is het een bevooroordeeld woord voor Noord-Afrikanen in het algemeen.

Wil je graag de historische route van de Moren ontdekken op vakantie?

Deze 14-daagse Treinreis Marokko & Andalusië in het spoor van de Moren is voor cultuurliefhebbers. De prachtige Moors-Arabische architectuur die te vinden is in paleizen, ornamenten, moskeeën en ander Arabisch erfgoed is volop terug te vinden in Andalusië in patio’s, tuinen en paleizen. Kortom een reis naar het erfgoed van Marokko is niet compleet met een bezoek aan de Moorse steden van Andalusië.