Booking for : Wandelvakantie Costa Vicentina Algarve

Wandelvakantie Costa Vicentina Algarve

  • Wandel langs de westkust van Portugal
  • Geniet van de unieke landschappen
  • Verblijf in sfeervolle B&B's
Meer informatie

Reisinformatie

Wandelvakantie langs de Costa Vicentina van de Algarve 

Deze wandelvakantie voert over het langeafstandspad de Rota Vicentina van de grens met de Alentejo tot het uiterste zuid-westelijkste puntje van de Algarve. Een route langs de spectaculaire wilde Atlantische kust van Portugal. Een landschap van bijzondere flora en fauna, hoge kliffen, brede zandstranden en prachtige vergezichten over zee. Wandelen is hier plezierig met op de achtergrond de geur van lavendel, thmij en rozemarijn die hier in het wild groeien. Geniet van de gastvrijheid van de Portugese bevolking en voel ook op sommige momenten dat je echt ver van de bewoonde wereld bent.  Tijdens deze reis overnacht je in sfeervolle B&B’s, soms ook met zwembad, die je baggage naar je volgende overnachtingsplek brengen. Zo kan je ontspannen wandelen met je dagrugzak, maar vergeet je zwemkleding niet, om af en toe van het pad af te dalen naar de zeer uitnodigende zee. De natuur, die misschien wel op zijn mooist is in het voorjaar, is afwisselend, kleurrijk en indrukwekkend, maar deze reis is gedurende het gehele jaar te maken.

Hoe zit deze wandelreis Costa Vicentina in elkaar ?
Je wandelt zo’n 5 tot 6 uur per dag overen een glooiend en licht stijgend en dalend langeafstandspad. Het grootste deel van de paden is onverhard. Soms liggen er losse keien waardoor stevige wandelschoenen met steun en goed profiel worden aanbevolen. Je overbrugt hoogten van maximaal 300 m. Voor de wandelingen is een goede basisconditie nodig. We raden je aan een kleine dagrugzak mee te nemen. Telescoopstokken geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. Afhankelijk van het jaargetijde kunnen windstille, warme dagen zich afwisselen met bewolkte dagen met een frisse sterke wind. Zorg daarom dat je voor beide weertypes kleding bij je hebt. In het voor- en najaar ligt de gemiddelde temperatuur in de Costa Vicentina tussen de 15 en 25 graden, ideaal weer om te wandelen.

Je vliegt op eigen gelegenheid naar Faro of Lissabon. Dat kan bijvoorbeeld met Transavia, Ryanair, Vueling en Tap  Airlines.   Op verzoek kunnen wij ervoor zorgen dat een taxi voor je klaarstaat op het vliegveld en op je laatste overnachtingsadres. Vraag naar de mogelijkheden.

Wandel je graag in Andalusië? Bekijk dan zeker ook onze wandelvakantie Andalusië in de witte dorpen.
Ben je meer op zoek naar een actieve natuur of outdoor reis in de Sierra Nevada? Bekijk dan onze korte natuurreis Sierra Nevada.

photo

Dag 1,Aankomst in Odeceixe

Je hebt de keuze om op eigen gelegenheid óf met door ons georganiseerd vervoer, naar de startplek, Odeceixe te reizen. Reis je graag met het openbaar vervoer? Dan vlieg je op Lissabon en neem je daar de bus naar Odeceixe (3,5 uur) met het busbedrijf Rede Expressos. Direct naar Odexeice in anderhalf uur vanaf het vliegveld? Dan raden we aan te vliegen op Faro, de luchthaven van de Algarve, waar we je ophalen en direct naar je accommodatie brengen in Odeceixe. Laat ons je wensen weten en dan informeren we je over de mogelijkheden. Odeceixe ligt op de grens van de Algarve met de Alentejo regio en was een plek waar hippies in de jaren ´70 samenkwamen voor deze rustige plek in de natuur. Bezoek vandaag zeker het centrale plein met de terrasjes, de molen óf wandel naar de plek waar de rivier Seixe via het strand de Atlantische Oceaan instroomt. Je overnacht vanavond in een sfeervolle Portugese B&B.
photo

Dag 2,Odeceixe – Aljezur, afstand 19,5 km, duur ca. 5 uur, ↑305 m, ↓ 312 m

Na het ontbijt, verlaat je de omgeving van Odeceixe en begin je je wandeling over de Rota Vicentina (Vicentina route). De wandeling loopt door een gebied waar zoete aardappelen, mais, pinda´s en tomaten worden geteeld, afgewisseld met denneboom- en eucalypthus bossen. De landbouw in dit gebied wordt al eeuwen lang precies afgestemd op de maan- en sterrenstand. De Costa Vicentina familie´s leven van de land- en veeteelt in dit gebied. Verder onderweg kom je ¨brejos¨ tegen, moerassen waar het grondwater zelfs tot de oppervlakte omhoog komt. De flora en fauna is daardoor uniek en afhankelijk van de hoeveelheid water. Zo zijn de beschermde vlinder Euphydrias aurinia en Cabrera rat (rato do cabrera) afhankelijk van dit gebied. In de middag ruik je onderweg de aromatische planten, soms verscholen in de bosjes, lavendel, rozemarijn, jenever etc. Hier leven ook de patrijzen, kwartels, wilde duiven, ooievaars en spreeuwen. Je kan hier ook de nachtengalen horen bij de rivieren die je kruist. Geniet onderweg van de prachtige uitzichten van de kustlijn of verlaat onderweg het pad en duik de zee in vanaf één van de prachtige stranden. Bij aankomst in Aljezur overnacht je in een sfeervolle natuuraccommodatie.
photo

Dag 3,Aljezur – Arrifana, afstand 12 km, duur ca. 4 uur, ↑224 m, ↓184 m

Vandaag heb je de mogelijkheid om de ochtend te gebruiken voor het sfeervolle stadje Aljezur, het bezoeken van het kasteel (zichtbaar op de vlag van Portugal) of te genieten van het Amoreita strand. Bij dit strand kom je de Aljezur rivier tegen, een zeer belangrijke veilige haven in de 15de eeuw voor schepen uit Lissabon, Vlaanderen en Spanje. Vanmiddag kan je in een halve dag naar de overnachtingsplaats Arrifana wandelen. Je hebt ook de optie om deze wandeldag te verlengen door de ¨route van de vissers¨ te nemen in plaats van onze korte route. We informeren je er graag meer over. Onderweg wandel je door valleien met geurige aromatische planten en kom je kleine boerderijen tegen. De route beweegt zich steeds meer naar de kust. Je komt langs kreken met wilgenbomen, populieren, essen en tamarisken. Dichterbij de kuist kom je voornamelijk veel eucalyptusbomen tegen, welke ooit gepland zijn in Portugal voor de papierindustrie, maar zich verspreid hebben door het hele land. Voordat je aankomt in Arrifana zie je de baai al voor je liggen en vanavond overnacht je in een sfeervolle natuuraccommodatie. * Afhankelijk van beschikbaarheid kan het zijn dat je per taxi naar Aljezur wordt gebracht en nog een extra nacht in Aljezur overnacht.
photo

Dag 4,Arrifana – Carrapateira, afstand 24 km, duur ca. 6 uur, ↑413 m ↓500 m

Bij het verlaten van Arrifana staat je een spectaculair uitzicht te wachten vanaf de hoge kliffen boven het strand van Pedra da Agulha. Dit is de plek waar het wilde karakter van de Costa Vicentina kustlijn het beste tot zijn recht komt. Gedurende deze prachtige dag heb je aan je rechterhand de bulderende Atlantische Oceaan en aan je linkerhand tegelijkertijd de pracht van de natuur van de Rota Vicentina. Onderweg kom je meerdere stranden tegen, de een nog mooier dan de ander en misschien is een siësta op het strand een goed idee na de lunch. De natuur verandert en je komt kurkbomen, wilde olijven- en eikenbomen tegen. Er zijn ook veel eetbare planten en paddenstoelen te vinden. De zwarte rotsen hebben hier vaak witte kwartsstrepen. Alvorens je aankomt bij het plaatsje Bordeira, is het Canal strand met rivier een moeite waard om naar af te dalen. Je overnacht vanavond in Carpeteira, een mooi dorpje wat net na Bordeira ligt.
photo

Dag 5,Carpeteira – rustdag, stranden Praia de Bordeira en Amado

Deze rustdag kun je naar wens invullen. De B&B heeft een zwembad en ligt midden in de natuur. Vanuit de accommodatie wandel je naar beiden het Bordeira- en Amado strand voor een mooie stranddag. Het zijn grote zandstranden met goede golven en je kan hier in alle rust genieten van de natuur. Wandel je vandaag graag nog wat? We kunnen je informeren over een circulaire route, waarbij je na de dag weer terugkomt bij de accommodatie. Tip: Loop ook nog even het dorpje Carpeteira in voor een terrasje.

Dag 6,Carpeteira – Vila do Bispo, afstand ca. 22 km, duur ca. 6 uur, ↑ 299 m, ↓ 206 mv

Na een lekkere rustdag wandel je vandaag verder zuidwaarts richting ¨het dorp van de bisschop¨, Villa do Bispo. Met het laatste uitzicht over het Bordeira strand, ervaar je je ver van de bewoonde wereld, met bijna geen menselijke invloeden meer. De route loopt in het begin over een bergkam die eindigt in de zee. Rotsen, heuvels en diepe valleien maken dit een esthetisch landschap. Qua flora en fauna kom je tamarisken en olijvenbomen tegen. Meer tegen de heuvelkammen aan, zijn het de kurkbomen die het landschap bepalen. En onder de kurkbomen vindt je arbutus (rode vrucht), de witte heide plant, de viburnum tinus, cistus, lentiscus, wilde asperges, laurier en gaspeldoorn. Tip: neem als souvenir een stuk mooie kurk mee van de bast van de bomen. Het blijft decennia goed en is een mooi aandenken. Iets verderop kom je natte graslanden en kleine meren tegen waar van de herfst tot the lente schildpadden, vogels en planten van profiteren. Kom je hier in april of mei dan is de omgeving een kleurenpalet van blauwe vergeet-me-niet´jes, narcissen, lila hyacinten, paarse orchideën en witte bloemen. Later in de route kom je de dorpjes Vilarinha en Pedralva tegen, bijna verlaten, en de laatste, nieuw leven ingeblazen door het restoreren van de huizen als hotel. Wanneer je bijna bij Vila do Bispo bent aangekomen kan je wilde dieren spotten (met een verrekijker mocht je die hebben).

Dag 7,Villa do Bispo – Cabo de Sao Vicente, afstand ca. 20 km, duur ca. 6 uur, ↑96, ↓ 103 m

Vandaag staat de laatste wandeldag van de dit Costa Vicentina traject op de planning. Je wandelt de laatste 14km van dit lange afstandspad naar het eindpunt waar de route letterlijk en figuurlijk in zee eindigt. Dit is tevens ook het meest Zuid-Westelijke puntje van Europa. Een wel heel mooi einde van deze prachtige wandelroute. Dit is ook de plek waar migrerende vogels Europa verlaten. De lokale bevolking zegt ook wel dat het geluid van de bulderende golven bij de vuurtoren lijkt op het schreeuwende geluid van de afscheidnemende ontdekkingsreizigers en boten die richting Amerika koersden. Het is ook de pelgrimsroute van Vale Santo, waar heiligen richting het klooster liepen op het uiterste puntje van de landtong. De wandeling gaat vandaag van Vila do Bipo verder door de natuur over de hoge kliffen en je komt aan op de landtong die naar de kaap van Saint Vincent loopt, De steile afgronden maken het een spectacualair pad. Tevens wandel je vanuit het Costa Vicentina park ook door het bioreservaat van Sagres met geurende plantensoorten zoals de rozemarijn, thijm en bloemen zoals de violetten en hyacinten. Als je een vogelliefhebbers bent, kan je waarschijnlijk (met of zonder verrekijker) de volgende soorten spotten: opgezette- en de korte adelaars, honing buizerds, zwarte- en rode vliegers, havikken, torenvalken, vliegenvangers, Elenora´s valken, zwarte rijgers en gieren. Ook bepaalde zeevogels zijn hier te zien zoals de ¨shearwater¨, Jan van Gent en de gemeenschappelijke stern. Na je aankomst bij de kaap St. Vincent wandel je langs de zuidkust van de Algarve nog een goed uur naar het plaatsje Sagres. Hier verblijf je de laatste nacht in een sfeervolle B&B.

Dag 8,Terugreis van Sagres naar Nederland

Na het ontbijt eindigt deze reis. Met de bus reis je in vijf uur van Sagres naar Lissabon of als je ervoor gekozen hebt om vanuit Faro te vliegen, halen we je op en reis je per transfer in een uur naar het vliegveld van Faro.

Reisdetails

  • Reisduur : 8 dagen
  • Beste seizoen : September tot juni
  • Reissom vanaf: €495 p.p. o.b.v. van 2 pers.
  • Toeslag : €139 p.p. Mei, juni en september

Inbegrepen bij deze reis

7x overnachtingen in sfeervolle natuuraccommodaties met ontbijt, bagagevervoer tussen de dorpen en een uitgebreide routekaart en beschrijving. De reis graag alleen maken? Dan is de eenpersoonstoeslag €295 p.p.

020-2214178

info@barrio-life.nl

Recommend Tour Packages

Contactgegevens

Voor vragen of opmerkingen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Vredebestlaan 3 2685AJ Poeldijk

+ 020-2214178

info@barrio-life.nl

Certificaten

Certificaten

Reisorakel

Bekijk onze reviews op Reisorakel!

Waar kunnen we je mee helpen?

Mocht je graag een offerte willen ontvangen hebben we op elke reizenpagina ook een apart offerteformulier. 

Sluiten

Contact formulier 

 

Stel direct je vraag!

Bedrijfsuitje op maat

Sluiten
Aanvraag reisvoorstel op maat

Stel hier je vraag

Leuk dat je interesse hebt in een van onze reizen. Wil je meer informatie, de reis aanpassen of heb je een andere vraag laat dan je gegevens achter. 

Prijsofferte ontvangen

Heb je interesse in deze reis?  Geef ons via dit formulier aan wanneer je de reis ongeveer zou willen maken en dan sturen we je binnen een dag een vrijblijvende prijsopgave. 

Sluiten
Sluiten

Bedrijfsuitje op maat

We hebben dit formulier alvast opgesteld, om je direct al een richtprijsofferte te kunnen sturen. Echter mocht de prijs in eerste instantie niet het belangrijkste zijn, kan je ons ook direct bellen op 020-2214178 om het e.e.a. toe te lichten of e-mailen op info@barrio-life.nl

Sluiten

Offerte voor reisvoorstel op maat

We hebben dit formulier alvast opgesteld, om je direct al een vrijblijvende en voorlopige richtprijsofferte te kunnen sturen. Echter mocht de prijs in eerste instantie niet het belangrijkste zijn, kan je ons ook direct bellen op 020-2214178 om het e.e.a. toe te lichten of e-mailen op info@barrio-life.nl

Sluiten

Reisvoorstel op maat

Sluiten
Aanvraag reisvoorstel op maat

Voorstel op maat

Op zoek naar een unieke reis op maat? Vul hieronder je gegevens en reiswensen in, dan doen wij je een vrijblijvend voorstel wat optimaal aansluit bij jouw wensen

Ik wil een gratis activiteit

Laat je naam en je e-mail achter en ontvang een gratis activiteit tijdens je reis cadeau!

Bedrijfsuitje op maat

Sluiten
Aanvraag reisvoorstel op maat