Historie of sprookjes uit de Sahara woestijn?

Historie of sprookjes uit de Sahara woestijn?

 

Ali Baba en de 40 rovers, Timboektoe, Aladdin en de wonderlamp, Fata Morgana’s… Vele verhalen uit de woestijn spreken al gauw tot de verbeelding en nemen je mee naar de meest mysterieuze plekken. Maar welke verhalen zijn op waarheid gebaseerd? En kunnen we hier nog sporen van terugvinden? Wij nemen je graag mee op een historische reis door de Sahara woestijn.

aladdin-sprookje

Iedereen kent wel een woestijnlegende, of het nu komt door een bezoek aan een pretpark of door een film van Walt Disney, we zijn er mee opgegroeid. Veel van deze eeuwenoude woestijnlegendes hebben in de loop der tijd hun weg naar wel naar Europa gevonden waardoor wij ook kunnen genieten van deze fantastische verhalen. Wanneer we deze handelsroutes terug volgen naar de Sahara woestijn, dan vinden we nog resten uit de tijd waarin deze verhalen zich afspeelden.

Laten we starten met onze historische reis in Marrakech. Dit was ooit een belangrijke handelsplaats waar de kamelenkaravanen vanuit roemrijk Timboektoe elkaar kruisten. Vanuit het noordelijke gedeelte van de Sahara woestijn werd het zout, dat daar in de mijnen gedolven werd, getransporteerd naar Timboektoe. Hier werd het verhandeld tegen goud en slaven. In het oude centrum van Marrakech zijn nog gebouwen die herinneren aan de tijd dat hier de karavanen overnachtten. Deze gebouwen zijn te herkennen aan de kenmerkende binnenplaatsen.
Vanuit Marrakech reisden de karavanen verder naar het zuiden, waar zij Zagora aandeden. Hier vind je nog altijd het kenmerkende bord ‘Timboektoe, 52 dagen’. Dit was de tijd die een kamelenkaravaan erover deed om vanuit Zagora in Timboektoe te komen.

Wanneer zij M’Hamid bereikten, begon de Sahara woestijn pas echt. M’Hamid is namelijk één van de laatste grote oases die je tegenkomt voordat je de woestijn in trekt. Vanuit historisch oogpunt was dit een belangrijk punt voor de kamelenkaravanen omdat zij hier voor de laatste maal bijeenkwamen voordat ze begonnen aan de grote handelsroutes naar Timboektoe of andere bestemmingen. Op sommige momenten bevonden zich er karavanen met tot wel 5000 kamelen op deze plek. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig tastbare bewijzen over van dit stukje historie maar de locals vertellen je graag alles over de hoogtijdagen van de handelsroutes.

De roemrijke handelsroutes naar Timboektoe zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg als je kijkt naar alle prachtige verhalen en legendes uit het Midden Oosten. Maar dit is er in ieder geval wel één waar je de sfeer van vroeger nog kunt voelen.

Interesse in een rondreis in Marokko? Neem dan eens een kijkje op onze Rondreis zuid-marokko met kamelensafari!